איסלנד

איסלנד

למה איסלנד בכלל?

מה עבר לנו בראש כשהחלטנו על איסלנד? לא ברור..
רצינו טיול טבע בלתי נשכח, כזה שנחשוב ונעכל עוד הרבה אחרי שנחזור, כזה שנזכור (אנחנו והילדים) כל חיינו. אלו היו המטרות העיקריות , והכל הושג (טוב, צריך לשאול אותנו עוד כמה שנים אם אנחנו זוכרים .. כרגע לא נראה שנשכח אותו בקרוב).

התחלנו בכלל מתכנון טיול לאפריקה (טנזניה), אחרי שהבנו שממש יקר שם, ירדנו מזה (לא שאיסלנד היתה הרבה יותר זולה).
את הטיול התחלנו לתכנן קצת מאוחר במונחי איסלנד - כרטיסי הטיסה ניקנו בתחילת מאי, הטיול היה בסוף אוגוסט.
למה בסוף אוגוסט ? מבירור קצר הבנו שהילדים באיסלנד חוזרים ללימודים ב 20 באוגוסט, ושחלק ממפעילי התיירות מחשיבים את התקופה החל מה 20 באוגוסט כ off season , מה שאומר שהמחירים יורדים. בחישוב מהיר זה חסך לנו 10% - 15% מעלות הרכב והלינה, וזה לא מעט כסף (ראו פרק "לטייל בזול באיסלנד") . לגבי מזג האוויר בתקופה הזו - הבירור העלה שמזג האוויר סביר, בכל מקרה גם ביולי (שזו העונה הבוערת) יש לא מעט ימי גשם, אז למה לא לחסוך קצת? אז הילדים התחילו את השנה כמה ימים מאוחר יותר, לא נורא..
בנוסף - מאחר ורוב האנשים מתכננים את הטיול חודשים רבים לפני (בחלק מהמקרים 7-8 חודשים לפני!) היה לי חשש שיהיה לנו קושי למצוא מקומות לינה סבירים במקומות שנרצה בעונת התיירות המובהקת (יוני- יולי עד אמצע אוגוסט) . איסלנד לא גדולה, אין שם מלונות גדולים עם הרבה חדרים. ברוב המקרים אלו מלונות בוטיק קטנים , צימרים או אכסניות. אנחנו הלכנו על אכסניות נוער, תיכף נסביר למה.
אפשר גם למצוא מקומות לינה טובים וזולים באיסלנד ממש כאן באתר הזה
או פה ממש כאן












איך מתחילים לתכנן טיול באיסלנד


אז אחרי שהחלטנו על יעד - הטיסות הוזמנו באמצעות האינטרנט, מאחר ואין טיסה ישירה לאיסלנד יש לטוס דרך אירופה. בחרנו לטוס דרך ברלין מאחר והטיסות התאימו בזמנים שלהם והטיסה לשם וטיסת ההמשך היו מאותו שדה תעופה (בטיסה הלוך היו 3 שעות המתנה בין טיסה לטיסה, לא מספיק כדי לעבור שדה).
טסנו רק בטיסות לואו קוסט (חוסכים..) - מישראל לברלין עם UP של אלעל ומשם עם חברת WOW חברת הלואו קוסט האיסלנדית (שטסה גם מלונדון ומעוד ערים אירופאיות - כאמור צריך גם להגיע לאותה עיר ממנה היא יוצאת, והכי זול מבחינתנו היה ברלין).
לא לשכוח להביא כריכים וחטיפים לטיסות לואו קוסט, באל על עוד מקבלים מים, ב WOW גם את זה לא..
מאחר וקנינו את הטיסות בנפרד ולא קישרנו בינהן - אז ברלין קיבלנו את המזוודות מהטיסה הראשונה ובעצמנו העברנו לטיסה השניה באותו שדה תעופה (חסך דאגות של -האם המזוודות יגיעו או לא יגיעו לאיסלנד איתנו.. הכל עבר חלק לגמרי)

אחרי קניית הכרטיסים הינו צריכים למהר ולתכנן את המסלול על מנת להזמין מקומות לינה.
אחת ההחלטות הראשונות שצריך לקבל זה נגד או עם כיוון השעון (מאחר ואיסלנד היא אי והטיול הוא על פי רוב היקפי - אז צריך להחליט אם פונים שמאלה או ימינה אחרי שיוצאים מריקוויאק..).
ממה שקראנו הבנו שאין ממש דעה נחרצת, אנחנו החלטנו על כיוון השעון - כלומר קודם עושים את המערב - פונים לצפון ואז מזרח ודרום.
נעזרנו המון בבלוגים דומים לזה ובאתר למטייל ובאתר הנהדר של גיא גוטרימן שם יש פורום מצוין שעזר לנו הרבה בתכנון המסלול. קנינו גם את הספר של לונלי פלנט (יש רק באנגלית, ניתן לקנות בלמטייל או להזמין באמזון אם יש לכם סבלנות לחכות לו 7-10 ימים) 

הנה כמה אתרים שקראנו ונעזרנו בהם (את הבלוגים בלמטייל תמצאו שם לבד - הלינקים ארוכים מדי מכדי לשים פה):

www.icetourist.is
www.goiceland.org


הנה סרטון עם טיפים לנהיגה באיסלנד:


היה מרתון של קריאת החומר והבנה של איפה רוצים לטייל , מה יעניין אותנו יותר וכמה זמן לשהות בכל מקום (ממש בגדול, לא ירדנו בשלב זה לפרטים של כמה שעות נטייל במפל הזה וכמה במסלול ההוא).
מאחר והבריף של הטיול היה "טיול טבע בלתי נשכח" אז ויתרנו בצורה מודעת כמעט על כל המוזיאונים למינהם ועל אתרים היסטוריים (ויקנגים לא ממש עניינו אותנו וההסיטוריה של איסלנד יחסית למדינות אחרות באירופה, פחות מעניינת לדעתנו - יש כל מיני מקומות שקשורים לסאגות שלהם וכו' - ויתרנו על כל אלה).

במהלך הקריאה וחלוקת הימים שהיו לנו על פני המפה הבנו די מהר שאנחנו מוותרים על הפיורדים המערביים וכן על נסיעה עמוקה לפנים האי (אסקיה) - אבל זה היה בגלל שזו נסיעה קשה של 4 שעות לכל צד וזה קצת יותר מדי עם ילדים.

ההחלטה ללכת על לינה באסניות נוער (ולקחת את הדיל של לינה + רכב שלהם) היתה (מעבר לעלות) מכמה סיבות:
1. יש מטבח מסודר בכל אכסניה -  אחת הדרכים להוזיל עלויות של טיול (בצורה די משמעותית לפעמים, בטח במשפחה עם ילדים) היא לבשל לבד חלק מהארוחות בעצמך (אני אוהבת לבשל וזה ממש לא עול מבחינתי  אז אין לי בעיה). וזה לא רק מטעמי עלויות, לילדים לפעמים קצת נמאס מאוכל תעשייתי (המבורגר וצ'יפס וכו') ובא להם משהו טיפה יותר בייתי (בולונז לא בעיה לעשות לבד בדרכים, או אורז לבן פשוט). אז אצלנו בכל הימים הכנו ארוחת בוקר באכסניה (ירקות , ביצים מקשקשות, טוסט, ממרחים).
2. מפגשים עם מטיילים אחרים - פגשנו שני סוגי מטיילים במהלך השהות שלנו - צעירים שעושים back packing באירופה, וזוגות מבוגרים . רוב המטיילים היו גרמנים, צרפתים או הולנדים. נחמד מאוד לפגוש אנשים בטיול, לשוחח, להחליף חוויות. זה לא משהו שקורה אם אתה מתאכסן במלון או צימר.
3. מרחבים מעבר לחדר השינה - ברוב האכסניות יש מחשב, טלויזיה וכמה משחקי קופסא שעומדים לרשות המתארחים (לפעמים יש חצר נחמדה, אנחנו לא חווינו את זה, אולי כי לא הגענו בשעה מוקדמת לכל מקום). זה מאפשר לילדים לשהות במרחב פתוח - אחרי יום עם נסיעה מרובה, יש לזה יתרונות.
4. המחיר - כן, גם זה בא בחשבון כמובן. הרי אנחנו מתכננים טיול, לא נגיע מוקדם למקום הלינה, מה זה באמת משנה אם ישנים בצימר מפנק או אכסנית נוער עם מיטות קומותיים (טוב, זה משנה, אבל לא המון..). 5. שימו לב שאם לוקחים את הדיל של הרכב והלינה - לא צריך לעשות חברות בארגון העולמי של אכסניות הנוער (אנחנו עשינו בסניף בתל אביב וממש לא היה צורך), החברות שם טובה רק ללינה שאינה קשורה לדיל כלשהו (לטענתם הדיל כל כך טוב שהם רוצים שכולם יהנו ממנו ולא רק חברים בארגון). בנוסף יש להם באתר טבלה שמפרטת את הדיל של הלינה והרכב לפי מספר הלילות שרוצים, הדרגה של הרכב שלוקחים ומספר האנשים - שימו לב שהמחירים שרשומים שם הם לא סופיים, זה רק להמחשה (מאחר ויש כל מיני סוגי חדרים באכסניות - חדרי משפחה, חדרים פרטיים וכו') ואין לדעת איזה סוג חדר יהיה זמין ומתי - אז המחיר הסופי יחושב רק אחרי שתתכננו את הטיול בצורה מפורטת

לינק להוסטלים באיסלנד (כל הפרטים על הדיל של הלינה + רכב נמצא שם)
http://www.hostel.is/


אפשר גם למצוא מקומות לינה טובים וזולים באיסלנד ממש כאן באתר הזה
וגם כאן באתר הזה

נציין גם שהרבה מטיילים מישראל עושים את הטיול באיסלנד בטיול מאורגן, לדעתנו אם אתם מסוגלים לנהוג כמה שעות ביום ומסוגלים (ואוהבים) לקרוא ולתכנן את הטיול לבד - אז אין בעיה לתכנן ולבצע את הטיול באופן עצמאי. הנהיגה באיסלנד קלה למדי, יש בגדול כביש מרכזי אחד ורוב האטרקציות נמצאות בקרבה אליו. כניסה לפנים האי לא תמיד אפשרית לבד (גם עם ג'יפ) ואז אפשר בלי בעיה לקחת טיול יומי שיקח אתכם לאתרים הללו (תורסמוק, אסקיה ואחרים).  


 

יום 1 - יוצאים לדרך! מעגל הזהב

זהו, יוצאים לדרך.
על הבוקר (8:30, זה הכי על הבוקר שיכולנו) לקחנו את הרכב שהוזמן - טויוטה לנד קרוזר, ג'יפ גדול ומרשים, כיף לטייל איתו, יש מספיק מקום ל 3 מזוודות + כמה תיקי גב (אבל זהו, לא נשאר הרבה מקום מעבר לזה..)

Golden circle : משולש הזהב המפורסם, שכולל 3 אתרים מרכזיים - מפלGulfuss ,אזור הגייזרים ב Geysir ואת Pingvelir .כל אחד מהם מייצג היטב את התופעות והנופים שאיסלנד כל כך מפורסמת בהם.  אפשר לעבות את הסיבוב בעוד אתרים בסביבה, תיכף יפורט.
"מעגל הזהב" קרוב לעיר הבירה ולמעשה אפשר לסיים אותו תוך 4-5 שעות.
 ההגעה לPingvelir   (ממנה אפשר להתחיל את המסלול) לוקחת כשעה מרייקואויק ואז ממקום למקום עוד כחצי שעה בערך.

Pingvelir - היכן שאירופה ואמריקה נפגשות (הלוחות הטקטוניים שלהם לפחות) ביקרנו גם באתר המרכזי (כולל סיבוב קצר ברגל של חצי שעה) ואחר כך נסענו 10 דקות ל Silfra – שזה המקום בו אפשר לצלול בין הלוחות הטקטוניים, אומרים שזה אחד המקומות היפים לצלילה בעולם. בעיקרון צריך לעשות צלילה מודרכת שם (עולה המון), אנחנו רק רצינו לטבול (כן, 2-3 מעלות בפנים כאשר בחוץ 10 מעלות בערך..). פשוט ניגשנו, החלפנו לבגד ים וטבלנו שם (טוב, רק בעלי..אני ממש לא). זו כניסה למים לכמה שניות כי זה קררר מאוד, מי שיכול להחזיק מעמד יותר אז סבבה. חשוב לשים לב שלא מתחילים להתכווץ וכו' (זה לא לכל אחד) אבל זו חוויה. אפשר גם רק לעמוד ולראות את המים מלמעלה – המים צלולים והמראה יפה. אם יש לכם מצלמה עמידה למים אפשר רק להכניס אותה למים ולצלם בפנים – מרהיב!
 
Gulfuss – אחד המפלים המרשימים, ירידה מהחניה של כמה דקות במדרגות, הליכה לצד המפל וממש קרוב אליו (קחו מעילי ומכנסי גשם – המים מתיזים מאוד)




Geysir –נמצא כ 15 דקות נסיעה מגולפוס, אתר עם המון בורות מבעבעים, חלקם מתפרצים לגייזר גבוה כל כמה שנים, ויש את זה שמתפרץ כל כמה דקות (לידו כולם עומדים ומחכים), ויש לו התפרצויות נמוכות יותר ויש לו מדי פעם גם התפרצות די גבוהה - אנחנו ראינו אותו מתפרץ גם התפרצות גבוהה יותר. אפשר להסתבובב בין הבורות ולהתרשם מהם, לנו היה טפטוף מעצבן אז חזרנו לרכב להמשך נסיעה.

עוד כמה מקומות לבקר במעגל הזהב אם יש זמן וחשק:
 
בריכה חמה וכיפית: בעיירה Laugarvatn 
- (http://www.fontana.is/en)- מקום נחמד. לא נכנסנו לבריכות, רק אכלנו בקפיטריה (כריכים, מרק, לא משהו מיוחד) יש שם סיור מעניין לראות איך עושים את הלחם האיסלנדי המיוחד שנאפה 24 שעות באדי לבה, את הסיור עצמו שמתחיל ב 14:30 פיספסנו (כי הוא התחיל קצת קודם באותו יום), אבל את הלחם הטעים טעמנו. חום, מתקתק, טיפה מזכיר חמין או קובנה

חנות נחמדה - בעיירה Fluoir  על כביש 30, יש חנות ירקות מקומית שפתוחה בין 13-18 כל יום (יש צמוד לה פיצריה ואם החנות סגורה אפשר לגשת לשם ולבקש שיפתחו) הם קוראים לזה farmers market  אבל זו בסהכ חנות קטנה שמוכרת קצת ירקות, לחם וכל מיני תכשיטים וכלי בית בעיצוב מקומי, לא שווה את העיכוב בדרך אבל טעים ומחירים סבירים.

מכתש KARID - מכתש חביב, מלא מים, הצבעים שם יפים. אפשר לעשות סיבוב מסביבו (לנו היתה רוח אז הסתפקנו בהצצה בלבד). עולה 2 יורו למבוגר להכנס (לטובת שימור המקום, אחד המקומות הבודדים שעולים כסף!), ילדים בחינם.

 

יום 2 - מערב איסלנד


יצאנו לעבר Snaefellsnes , זה חצי אי שבקצהו נמצא קרחון גדול  (  Snaefellsjokull
בתקופה בה אנחנו ביקרנו כבר לא היתה אפשרות לעלות על הקרחון (כמו על מרבית הקרחונים באיסנד - יש עליו סיורים עם אופנועי שלג וכו') . אנחנו בקושי ראינו אותו, ההר כולו היה מכוסה ענן גדול וגשם דק ירד במשך רוב היום.הדרך להקפת חצי האי זרועה מקומות לעצירה, הנה הם לפי סדר הופעתם במפה
(אנחנו כזכור הגענו מכיוון דרום, אם אתם מגיעים מצפון - אז הסדר הפוך כמובן)  
Ytri Tunga - מפרץ של כמה מאות מטרים מהחוף, שם אפשר מדי פעם לראות כלבי ים (להיזהר, לא להתקרב אליהם יותר מדי), אנחנו לא ראינו.
Arnarstapi + Hellnar - עיירות נחמדות בדרך, עצרנו לראות את הפסל על הצוק ולטיל קצת במרינה של הלנר.
Þúfubjarg - טיול יפה של כחצי שעה לצוק על הים.
Vatnshellir Cave – מערת לבה שאפשר להכנס אליה בסיור מאורגן. יוצא כל שעה בשעה העגולה, נמשך 45 דקות, מעניין מאוד, הדרכה קלילה ומעניינת, מדריכים צעירים ונחמדים מאוד. אם אתם באים והקבוצה מלאה קנו כרטיס לשעה הבאה ולכו לחוף האבנים השחורות, זו נסיעה של חמש דקות משם ואז תחזרו. שימו לב שהמערה חשוכה (יש פנסים אבל בשלב מסוים מכבים את האור לדקה – אם הילדים שלכם ממש  מפחדים מחושך זה לא מתאים, אצלנו בן ה 4 לא צייץ).
Djúpalónssandur – חוף האבנים השחורות, חוף מדהים עם צוקים ואבנים גדולות. אם יש לכם זמן אז יש מסלולים שונים של שעה או שעה וחצי . אנחנו פשוט ירדנו לחוף עצמו בלי לעשות שום מסלול (כי היו לנו כרטיסים למערת לבה, לא היה לנו זמן..)

Hellissandur+Rif+Ólafsvík+Grundarfjörður – עיירות קטנות, עוברים דרכם, לא חובה לעצור, אפשר לאכול באחת מהן.

Kirkjufell mountain near GrundarfjörðurHraunfossar - Lava Falls  - מפלים יפים, אפשר עצירה קצרה, לנו היה גשם אז לא עצרנו.

Stykkishólmur עיירה חמודה, מגוון מסעדות, אפשר לקחת ממנה סיור בסירה באזור,
(
http://www.seatours.is/Tours/VikingSushishort/) אנחנו לא עשינו, היו לנו סירות אחרות להיות עליהן בהמשך הדרך.

יום 3 - כלבי ים ובריכה מדהימה על האוקיינוס


קמנו לבוקר שטוף גשם והתחלנו בנסיעה צפונה (השמים פינקו אותנו בקשתות יפות לפחות..) 
יום ארוך של נסיעה עמד בפנינו ובלי יותר מדי עצירות מעניינות בדרך, רצינו כבר להגיע ליעד הראשון - כלבי ים.

יש מספר מקומות לצפיה בכלבי ים, הם נמצאים בלא מעט מקומות באיסלנד, אבל מרוכזים בצורה די טובה באזור הפיורדים  - Skagafjordor או  Hunafjordor - יש שם כמה מושבות שלהם אליהם ניתן להגיע או בשיט או להתקרב דרך היבשה (הם נחים רוב הזמן על החוף) - אבל צריך להזהר כמובן לא להתקרב יותר מדי, הם יכולים להיות תוקפניים אם ירגישו מאויימים.
 
הנה לינק לטיפים על איך להתנהג ליד כלבי ים:

 
רצינו לקחת סירה לאי Drangey עליו יש מושבה גדולה של כלבי ים, אבל לא הגענו לסיור של 11:00 (שיוצא בעונה באופן די קבוע בשעה זו אלא אם מזג האוויר לא מאפשר) ולא היו מספיק אנשים שרצו סיור נוסף בשעה מאוחרת יותר (הסירה לשם יוצאת מהעיירה Sauðárkrókur ) ליצירת קשר: טלפון 354-8210090או 354-8210091 או בדוא"ל drangey@fjolnet.is

בסוף הגענו לעיירה בשם Hvammstangi שם יש מוזיאיון קטן של כלבי ים וניתן לקחת סירה על מנת לראות אותם ( בעיקר נחים על החוף) . המרכז פתוח מ 9:00 עד 19:00 כל יום (אם לוקחים את הסירה אז המוזיאון כלול במחיר) הסיור הוא שעה וחצי בערך בסירה לא גדולה, מים רגועים, רואים את כלבי הים מרחוק ר (יש משקפות) נחים על החוף. שוקו ועוגיות מוגשים בדרך ( http://www.selasetur.is/en/home.html),

היום הלך והתבהר, חלק מאיתנו אף הוריד כמה שכבות ונשאר עם חלצה קצרה (באיסלנד!).

אחרי ארוחה קלה בעיירה (אין המון אופציות - יש בית קפה קטן במרחק הליכה ממרכז כלבי הים - פיצה, שניצל, ארוחה סבירה לא יותר).

 המשכנו בדרכנו לעבר  Glaumbær farm,  - החווה בה רואים איך האיסלנדים חיו בעבר. מאחר והילדים היו בשינה עמוקה, לא עצרנו שם והעדפנו להמשיך הלאה ליד הבא (למעשה ראינו את בתי הדשא הללו כמה ימים אחר כך בדרום וקראנו עליהם קצת אז לא ממש הרגשנו שפיספסנו).
היעד הבא היה יעד כיפי במיוחד, קראתי עליו עוד בארץ והחלטתי שחייבים להיות שם - הבריכה על האוקיינוס בעיירה Hofsos . זו בריכה מדהימה על האוקיינוס (זה קאנטרי קטן, לא יקר כל כך להיכנס).
למעשה יש בריכה גדולה (יחסית - לא אולימפית..) עם 31 מעלות ובריכה קטנה עם מגלשה לקטנטנים. וצמודה אליה בריכה חמה יותר עם 38 מעלות (מעין ג/קוזי, רק בלי הזרמים) . יש מלתחות מסודרות (אל תשכחו להתקלח טוב לפני שנכנסים לבריכה). כיף גדול בסוף היום, הילדים לא רצו לצאת משם.. 

 



יום 4 - שיט לוותנים מרתק ועוד מפל מרשים


קמנו בבוקר ליום בהיר ויפה, בדיוק היום לשיט צפיה בלוויתנים!
 
שיט הלוויתנים שאחנו לקחנו יצא מהעיירה Dalvik  שנמצאת בפיורד  Eyjafjordur ( יוצא שיט כל יום ב 09:00 וב 13:00.) http://arcticseatours.is/ הרבה תיירים לוקחים את השיט מהעיירה הוסביק שנחשבת ממלכת הצפיה בלוויתנים) היא יותר צפונית (כלומר יותר קרובה לים הפתוח). שלוש סיבות עקריות בגללן לקחנו את השיט דווקא מ Dalvik :
1. הסתדר לנוי ותר טוב עם המסלול
2. השיט שיוצא מפיורד ולא ישירות לים הפתוח הוא רגע יותר, בתור אחת שסובלת ממחלת ים זה ממש הקל.
3. בסוף השיט שיוצא מ Dalvik דגים דגים מהים וצולים אותם כשמגיעים חזרה למזח. אחרי שקראתי שישנם מקרים מאכזבים בהם רואים רק זנב לויתן או לא רואים לויתן בכלל, חשבתי שלילדים תהיה חוויה נחמדה לדוג דגים, ובמקרה ואכן נתאכזב מהצפיה בלוויתנים - לפחות תהיה לנו חווית דיג.
 
בסופו של דבר השיט היה אכן מקסים, הוא מתבצע על סירת דיג, השיט בפיורד אכן רגוע (גם הים עצמו היה רגוע ) ולוקח קצת זמן עד שיוצאים לים הפתוח , כבר בתוך הפיורד ראינו להקת דולפינים וולוויתן אחד, אבל די מרחוק. ככל שהתקרבנו לים הפתוח - ראינו עוד שני לוויתנים ואחד שממש יכולנו להתקרב אליו (אחד מהם היה ממש צמוד לסירה, מרהיב!) . בדרך חזרה מקבלים שוקו ועוגיות, והדגים הגדולים שדגנו - היו טעימים להפליא. סיור נהדר.

Akureyriמשם נסענו ל, עיר נחמדה, מגוון רחב של מסעדות, היה יום שמשי אז הסתובבנו ברחובות וראינו חנויות יפות (ויקרות), שתינו קפה בשמש החורפית הנעימה. אחר כך רצנו לסופר מרקט בונוס ( הבונוס היחיד שתפסנו אותו בשעות הפתיחה, אכן משתלם - יחסית לאיסלנד כמובן).

Godafoss ומשם נסענו ל , מפל מרשים, אפשר לראות אותו גם מצידו השני בטיול קצר וקל על הגדה ממול. שווה.

יום 5 - קניון יפה ומפלים חזקים במיוחד


Asbyrgi – הוא קניון מרשים ויפה, חלק משמורת Jökulsárgljúfur . זה קניון בצורת פרסה שנוצר כתוצאה משטפונות שנוצרו מלבה חמה שזרמה מתחת לקרחונים, האזור כולו מיוער (וזה נדיר באיסלנד), זה היה כמעט כמו לטייל בגליל.. עצרנו במשרד בכניסה לשמורה- יש שם מרכז מבקרים בו ניתן לקנות מפה עם כל המסלולים ולקבל הסבר קצר עליהם. יש שם גם הדמיה על היווצרות המקום. בגדול יש שני מסלולים - יש אחד של כמה שעות ואחד של 40 -60 דקות שבו בחרנו. זה מסלול קליל שעובר ליד בריכה יפה עם כמה ברווזים ששטים בה, אחר כך עולים בכמה מדרגות לראות את הקניון כולו ממש מלמעלה (מרשים!) וחוזרים לחניון.
 
 

משם ממשיכים למפלים המרשימים שגם הם חלק מהשמורה Detifoss - sellfoss, מפלים מהממים, דטיפוס הוא המפל הגדול והחזק באיסלנד והוא בהחלט מרשים. על מנת לראות את סלפוס יש ללכת ברגל מדטיפוס, הליכה של כ 30 דקות על הרבה אבנים (לא הכי נעים, הילד בן 4 עשה את זה כמו גדול) לא כדאי לוותר על סלפוס, גם הוא מאוד מרשים. יש עוד מפל שאפשר לראות קצת לפניהם, שמו Hafragilsfoss , אם אין זמן אפשר לוותר עליו. רק רואים אותו מלמעלה, זה עשר דקות של עיכוב, לשיקולכם.

יום 6 - Lake Myvatn


יום שלם בLake Myvatn  . פירוש השם מיבאטן הוא "אגם היתושים", ואכן יש שם יתושים די מעצבנים שאם לא שמים לב – הם נכנסים כל מיני חורים (אף, פה, עיניים) קצת מעצבן אבל סביל סביבת האגם ישנם ריכוז של אתרים מגוונים ומעניינים, הנמצאים במרחק קצר זה מזה.

האגם עצמו אינו גדול במיוחד, אך הוא מיוחד בשלל התופעות הגאולוגיות המרתקות הנמצאות לאורך חופיו. לאורכו של האגם ישנם מקומות רבים בהם כתוצאה מתזוזת הלוחות הטקטונים משתחרר חום אל חלל האוויר. עקב תופעות מיוחדות אלו ניתן לצפות שם בהמון תופעות גיאלוגיות. אפשר להקיף את האגם אבל אין ממש צורך, האתרים הבולטים ביותר נמצאים רובם ככולם בחלקו המזרחי של האגם ואפשר להסתפק בצד זה בלבד.

Reykjahlio זו העיר הגדולה באזור האגם, יש שם תחנת דלק, סופר, כמה מסעדות ובתי מלון.

אנחנו ביקרנו ב:

Dimmuborgir  -  אזור של הרבה סלעי לבה בצורות שונות ומגוונות . זו הליכה קלה (יש כל מיני מסלולים, הקצר ביותר 700 מטר והארוך מעל 3 קמ') . שעה קלה של טיול רגוע ונחמד. צמוד לזה יש קפה ושירותים (בתשלום של מאתיים קרונות).


Hverfell crater – הר געש, יש עליה תלולה של רבע שעה לראשו. יש מסלול שמקיף את הר הגעש. אנחנו הסתפקנו בעליה וירידה. סה"כ שעה.


Grjótagjá   - מיד אחרי Hverfell  פונים ימינה ואחרי כמה מאות מטר שוב ימינה על כביש 860 עד שמגיעים. זהו אזור בו יש בקע גדול ומדהים של אדמה שפשוט עלתה קרועה מהקרקע. מתחתיה נוצרה בריכה של מים חמים, פעם אפשר היה להכנס לשם לטבול, עכשיו זה פשוט חם מדי ואסור לעשות זאת. אפשר לעלות על הקפל ולהתבונן בו לכל אורכו. בבריכה ניתן רק להסתכל, הצבע במים של הבריכה די מדהימים – הנה בתמונה:

יום 7 - נסיעה לאורך הפיורדים המזרחיים



זה היה יום נסיעה לאורך הפיורדים המזרחיים של איסלנד, היה גשם די כבד , עננות וערפל אז לצערנו לא נהננו הרבה מהנופים אבל בכל מקרה התרשמנו . בדרך עצרנו ב
Stodvarfjordur  אוסף מרשים של אבנים שצברה אישה במשך ימי חייה (היא כבר נפטרה), חשבנו לוותר (כי מה כבר מעניין באבנים) אבל זה דווקא מעניין ויש לה באמת אוסף מרשים של אבנים (ועוד כמה אוספים קטנים יותר) זו עצירה של גג 30-40 דקות. עולה 1000 ISK למבוגר, ילדים חינם.



די קרוב לשם יש בית קפה מאוד מומלץ (ממש על כביש 1) –
Margaret (קרוב לעיירה בשם Breiddalsvik) לצערי היה סגור בסוף אוגוסט בזמן שהיינו אז לא נוכל לתת חוות דעת. יש לקוות שהיא עושה עוגות טובות יותר מרוב הקונדיטוריות האחרות בהן היינו באיסלנד.

מאחר והיה גשם די כבד, הלכנו די מוקדם לאכסניה שלנו ללילה זה, אכלנו ארוחת ערב מוקדמת ובשבע בערב ראינו שמזג האוויר התבהר, נכנסנו לאוטו ונסענו 20 דקות לשמורת הקרחונים המהממת Jökulsárlón. מקום מרהיב,  לגונה של קרחונים שהתנתקו מהקרחון הגדול, רואים אותה ממש מהכביש, פתוח לכולם בכל שעה אפשר לשוטט על החוף ולצלם. שימו לב לציפורים היורדות למים לתפוס דגים ולכלבי הים השוחים במים. כדאי ללכת גם ממול לחוף הים ולראות את הקרחונים הקטנים שנסחפו לים. מקום קסום ומרגש.



 

יום 8 - טיול על קרחון ולגונת קרחונים מדהימה



מזג האויר התבהר וזה היה הזמן לטיול על אופנועי שלג ב
Vatnajökull national park  

http://www.glacierjeeps.is/?s=tours
נפגשים על כביש 1 היכן שהוא נפגש עם כביש
F985 (בערך חצי שעה דרומה מהופן לכיוון ריקוויאק). יש סיור כל יום ב 9:30 וב 14:00 ממאי עד אוקטובר. שימו לב שבימים של גשם שוטף הם לא יוציאו טיול אז תתקשרו לברר קודם. שם עומד סופר ג'יפ גדול עם סמל החברה (מצ"ב תמונה). משם יש נסיעה של 40 דקות לקרחון למעלה, מי שיש לו ג'יפ 4x4 (רגיל , לא חייבים סופר ג'יפ) יכול לעלות איתו, אחרת עולים עם הג'יפים הגדולים של החברה. יש למעלה מסעדה קטנה (לאלה שלא נוסעים על האופנוע שלג). לוקח עוד עשרים דקות עד שכולם מתלבשים ונרשמים ואז יוצאים לשעה על השלג. סה"כ כל הסיפור הוא בסביבות שלוש שעות.
בעיקרון יש עוד מקומות בהם ניתן לעלות על קרחונים ולגלוש עליהם עם אופנועי שלג, מבדיקה שאני עשיתי, רובם באותם מחירים (וזה יקר!) תנסו את זה:
http://www.arcanum.is/en/tours/local-tours/snowmobile-tour).


 
אחרי הסיור על אופנועי השלג נסענו שוב ללגונת Jökulsárlón לראות שוב את המקום המדהים הזה. הפעם עם אור שמש נעימה. לקחנו סיור על הרכב האמפיבי (עלויות פה בתמונה למטה). יש גם אפשרות לקחת סירת זודיאק שהיא מהירה יותר ומתקרבת יותר לקרחון ממנו מתנתקים הקרחונים ללגונה. הסיור על הרכב האמפיבי מתאים לכל הגילאים (חינם לילדים מתחת לגיל 6) והא רגוע ונחמד (ויחסית לאטרקציות אחרות באיסלנד גם לא הכי יקר..).

 

המשכנו בנסיעה ארוכה ושוב התחלפו הנופים, פתאום ראינו הרבה הרים ויותר ירוק ומרבצים גדולים של לבה מכוסה עשב ירוק לצידי הדרך.
עצרנו ב
kirkjubæjarklaustur  - מפלים צמודים-מפלי האחיות. בעיר קטנה (יש שם סופר קטן להצטיידות שפתוח עד 18:00 )
Fjadrargljufur Canyon – מקום נחמד לטיול קצר, קרוב למפלי האחיות, ויתרנו כי היינו עייפים.

יום 9 - צוק מרהיב ועוד כמה מפלים



Dyrhólaey – עולים עם הרכב לצוק ממנו יש מראה מרהיב של סלעים במים (בצורת קשת) והמון ציפורים. יש חוף מקסים ממש מתחת (חוף עם חול שחור), אפשר להגיע קרוב אליו עם הרכב אם בירידה מ Dyrhólaey פונים ימינה ולא שמאלה כדי לחזור לכביש 1 .



Skógafoss - מפל יפה עם עליה במדרגות למרפסת שצופה עליו מלמעלה, אם אתם למעלה אז אפשר לעבור את הגדר על סולם קטן ולהמשיך הלאה לטייל בשמורת טבע יפה. 

 





Seljalandsfoss - מפל וילון שאפשר ללכת מאחוריו. הרבה עושים רק אותו אבל אם הולכים קצת הלאה על השביל שיוצא ממנו יש עוד מפל מקסים שמסתתר בין סלעים. הנה בתמונה המפל הנוסף: 





יום 10 - טבילה בבריכה ומפעל יצור חשמל גיאוטרמי


התחלנו את היום בטבילה בבריכת Seljavallalaug – נוסעים על כביש 1 (לכיוון Skógafoss), פונים ל 'Seljavellir וממשיכים על כביש העפר, עוברים מספר בתים וכפר קטן בשלב מסוים תראו כמה מכוניות חונות (על כביש עפר), יש סוללת עפר שלא מאפשרת מעבר קרוב לבריכה, בהתחלה לא רואים את הבריכה ורק אחרי כמה דקות הליכה מתחילים לראות אותה מבצבצת , צריך ללכת 15 דקות ברגל על שביל אבנים שחוצה נהר לא גדול (לא מעט יודעים עליה אז תראו גם מטיילים שהולכים או חוזרים משם).
זה המקום:



יש חדרים (לא מאוד נקיים) להתלבש (יש שם ווים לתלות את הבגדים). שלא כמו בבריכות אחרות באיסלנד אין מקלחות כדי לעשות מקלחת לפני הכניסה למים. הבריכה די גדולה, חמימה (לא מים נורא חמים), הנוף מקסים – והכל בחינם! בהחלט חוויה נעימה.



 
משם נסענו לראות תערוכה מעניינת -
The Geothermal Energy Exhibition

זו תערוכה לא גדולה שממוקמת במתחם של מפעל ליצור אנרגיה גיאו-תרמית. יש הסברים די טובים על הדרך בה הם מייצרים חשמל ומים חמים באופן גיאוטרמי וגם סרט קצר על איסלנד , הלוחות הטקטוניים והרי הגעש הרבים שיש בה (יש שם גם קפיטריה נחמדה ואחלה wifi חינם). פתוח בשעות 09:00-17:00 .


משם חשבנו ללכת לעשות את המסלול של "העמק המעשן" - באזור של המפעל, כמה דקות ממנו יש עיירה בשם Hveragerði  ממנה יוצא טיול שנקרא "העמק המעשן". זה טיול של 3 שעות (3 ק"מ הלוך, 3 ק"מ חזור). יש להגיע לאזור של מגרש הגולף של הישוב וזה קרוב לשם. לא עשינו את הטיול כי ירד גשם, ראינו את האזור מרחוק וזה אכן נראה "מעשן". שמענו שזה טיול מקסים.

טיפים כלליים לטיול באיסלנד


בגדים – בחוץ קר בפנים חם, אז תתלבשו בשיטת הבצל (שכבות של בגדים ולא מעיל ענק מעל טי שירט).באכסניות היינו לפעמים עם חולצה קצרה. חשוב להביא מעילי ומכנסי גשם. מאוד יעיל כשהולכים בגשם הדק שמטפטף שם לעיתים קרובות. תשקיעו גם בנעלי הליכה אטומות לגשם(לילדים הזמנתי באינטרנט מאמזון UK אחרי שמדדתי פה בישראל –סיכון מסוים אבל משתלם – זה חצי מחיר).תביאו בגדי ים ומגבות ושימו במקום שאפשר לשלוף אותם (או בתיק ים גדול) – עוזר כשמגיעים לבריכות.
מומלץ מאוד להביא תרמוס + כמה כוסות פלסטיק רב פעמיות. כיף גדול לשתות תה חם במהלך היום.

אנחנו לא החלפנו כסף בכלל. פשוט לא צריך. בכל מקום מקבלים כרטיסי אשראי ועל כל סכום שהוא.

איסלנד בטוחה מאוד לטיול, אין מתפרעים על הכביש, כולם נוסעים בצורה מאוד רגועה (ולפי החוקים),בכל הימים שם ראינו משטרה רק פעמיים.

יש מקומות בהם יש קצת ריח של גופרית במים של המקלחת (בעיקר במים החמים אבל גם במים הקרים יש טיפה ריח). לפעמים גם במים של הברז היה ריח. לילדים זה טיפה הפריע אבל זה היה רק בשני מקומות אז לא נורא.

מלאו מים בנהרות(היכן שיש מים זורמים) – טעים ביותר. חבל להוציא כסף על מים מינרלים. אנחנו מילאנו גם מים מהברזים במקומות שונים (במקומות בהם לא היה את הריח של הגופרית).

קניות אוכל- כולם מדברים על בונוס הזולה, רק שאת בונוס צריך מזל כדי לתפוס פתוחה, יש לה שעות פתיחה מאוד מוזרות – 11:00 – 18:30.ומאחר והחנות הזו נמצאת בערים גדולות ולא "על הדרך" אז זה לא שעות שמתאימות לכאלה שקמים בבוקר ויוצאים לטייל. יש גם את רשת נטו ( Netto ) שנפתחת בתשע או עשר (תלוי איפה) ונסגרת בשבע או שמונה, נוח יותר ללו"ז של טיול. מכולות או סופרים שכונתיים גם נפתחים בשעות סבירות. החנויות של תחנת הדלק N1פתוחות עד מאוחר וברובן יש גבינות, נקניקים, מעדני חלב, לחם, ביצים, ירקות. אמנם יותר יקר, אבל לפעמים זה מה יש.

תשתדלו למלא דלק כשמגיעים לחצי מיכל, לפעמים עוברות כמה שעות נסיעה ללא תחנת דלק אחת באופק. מחיר דלק כמו בארץ בערך (23-24 קורונה לליטר – 7.5 שקלים בערך).